Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Vlaams parlement wijzigt de regels voor de voordrachtsakte na gemeenteraadsverkiezingen
Vandaag keurt het Vlaams parlement op initiatief van de Vlaamse meerderheidspartijen cd&v, N-VA en Vooruit een wijziging goed in de regelgeving die een verbeterde voordrachtsakte, de akte waarin onder andere de burgemeester en schepenen worden aangeduid na gemeenteraadsverkiezingen, mogelijk maakt. Die wijziging maakt het mogelijk om de voordrachtsakte te wijzigen wanneer een verkiezingsuitslag niet blijkt te kloppen.
Na het vormen van een coalitie na gemeenteraadsverkiezingen worden nieuwe kandidaten via een voordrachtsakte voorgedragen voor de voor de verschillende bestuursorganen van de gemeente, het bijzonder comité voor de sociale dienst, het district en de provincie. In de huidige regelgeving, is een wijziging van de voordrachtsakte niet expliciet voorzien eens die voordrachtsakte is ingediend. Dat betekent dat wanneer na het indienen van een voordrachtsakte de Raad voor Verkiezingsbetwistngen of in beroep de Raad van State de verkiezingsuitslag wijzigt, de voordrachtsakte niet meer kan worden aangepast. Met de wijziging van het decreet maken we mogelijk dat er in dergelijk geval een verbeterende akte kan worden ingediend.
“Na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober zijn 43 bezwaren ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Veel van die bezwaren zijn vandaag nog in behandeling. Wanneer uiteindelijk blijkt dat er effectief iets is misgegaan met de verkiezingsresultaten, moet het mogelijk zijn om de voordrachtsakte aan te passen. Dat is niet meer dan fair naar de kiezer toe. Dit decreet bevestigt eigenlijk wat de decreetgever al altijd bedoeld heeft. Op die manier nemen we rechtsonzekerheid weg”, zegt initiatiefnemer Kris Declercq (cd&v).
"De regels uit het nieuwe decreet waren bij de lokale verkiezingen in oktober voor het eerst van kracht. Waar concrete problemen opduiken, sturen we snel bij indien mogelijk. Daarnaast hebben we in het regeerakkoord afgesproken een evaluatie van het decreet af te wachten om bij te sturen waar dat nodig is", zegt Nadia Sminate (N-VA).
“In afwachting van een grondige evaluatie van het nieuw kiesdecreet is het belangrijk dat we ook snel ingrijpen zodat alle lokale besturen een vlotte start kennen. Dat is voor Vooruit belangrijk, want de verwachtingen van zowel burgers als ondernemers voor de lokale besturen zijn hoog”, zegt Kurt De Loor (Vooruit).